Hozzávalók: (20db-hoz)
-200g Update Univerzális lisztkeverék
-30g búzasikér
-230g langyos víz
–2ek olívaolaj
-4g instant élesztő
-1mk só
-szezámmag (ízlés szerint)
-kevés tojásfehérje ( a lekenéshez)
Töltelék:
Érlelt sonka, mozzarella, paradicsom, friss bazsalikom, szárított olasz fűszerkeverék, olívaolaj (ízlés szerint)
Elkészítés:
A vizet, az olívaolajat és a sót beleöntjük egy dagasztógép vagy kenyérsütőgép üstjébe. Az Update lisztet a búzasikérrel átszitáljuk, majd hozzáadjuk a szárított élesztőt. Ráöntjük a szárazanyagot a folyadékokra, majd 15-20 perc alatt jól kidagasztjuk a tésztát. Lemérjük, és 20 egyforma (kb. 25g/db) részre osztjuk. Kigömbölyítjük, mintha zsemlét formáznánk és 3-4mm vastagra nyújtjuk mindet. Egy nagyon minimális tojásfehérjével lekenjük a tetejüket, és szezámmaggal megszórjuk. Egy nagyobb tepsibe helyezzük őket, magvas oldalukkal felfelé és egy másik tepsivel lefedve meleg helyen, kb. 20 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra egy sütőlemezzel vagy felfordított tepsivel. Pihentetés után, a felmelegített tepsi hátulját megszórunk egy kevés Update liszttel, majd az 5 db pitát ráhelyezünk. Az az oldala legyen alul, ami kelesztésnél is alul volt. Néhány perc alatt (kb.7-8perc) megsütjük őket, amíg szépen fel nem púposodnak, tehát zsebessé nem válnak.
Egy sütőrácson hagyjuk kihűlni a pitákat. Majd felvágjuk és ízlés szerint érlelt sonkával, mozzarella sajttal, paradicsommal, friss bazsalikommal tálaljuk. Érdemes a sajtot egy kis olaszos fűszerkeverékkel elkevert olívaolajjal még megkenni, amikor összeállítjuk a pita szendvicseket. Jó étvágyat kívánunk!