Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Update Szezámmagos Formakenyér

Update Szezámmagos Formakenyér

Update Szezámmagos Formakenyér

Tészta:
-200g Update Univerzális Lisztkeverék 
-35g búzasikér
-25g Update Burgonyapüré por 
-120g langyos víz
-130g langyos tej
-2ek olaj (kb. 15g)
-1tk só
-2csepp Update Low Carb folyékony édesítőszer  Kosárba
-5g instant élesztő

Díszítéshez:
-szezámmag és fekete szezámmag
-kevés tojásfehérje (a lekenéshez)

Elkészítés:
Egy tálba összekeverjük a lisztet, a burgonyapüré port, a sikért és az élesztőt. Egy másikban pedig a vizet, a tejet, az olajat, a két csepp édesítőszert és a sót. Ezt a folyékony keveréket mikróban meglangyosítjuk. Ezután beleöntjük egy kenyérsütőgép vagy dagasztógép üstjébe először a folyékony, majd a száraz hozzávalókat. Dagasztó programra állítjuk és hagyjuk dolgozni a gépet. Dagasztás után, a tésztát megmérjük és 5 egyforma (kb.105g-os) darabra vágjuk. Zsemlékké formázzuk, kevés Update lisztet szórunk alá és vékonyra nyújtjuk mindet. Ezután az 5 lapot egymásra tesszük és így tekerjük fel. Megformázzuk kenyérnek, a széleit és az alját összecsípve. Szilikon vagy egy sütőpapírral bélelt fém kenyérformába tesszük és egy éles késsel vagy pengével bevágjuk a tetejét, majd lefújjuk vízpermettel. A tepsire egy nagyobb zacskót húzunk, amelyet lezárunk. Lekapcsolt, langyos (max. 28-30 °C-os) sütőben kb.50 percig kelesztjük a kenyerünket. Pihentetés után, a kenyeret kivesszük és a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A megkelt kenyér tetejét megkenjük egy kevés tojásfehérjével és megszórjuk szezámmaggal. Teszünk a sütő aljába egy kis edénybe vizet és behelyezzük a sütőformánkat is. 18-20 percig sütjük 180 °C-on légkeveréssel, majd további 8-10 percig alufóliával letakarva a formát, ugyanezen a hőfokon. Sütés után, rácsra tesszük és felvágás előtt hagyjuk teljesen kihűlni. Ízlés szerint vajjal és különböző feltétekkel fogyasztjuk.
Jó étvágyat kívánunk!

•    Tippek:
-a géppel dagasztás fontos, mert nagyon jól össze kell dolgozni a tésztát (kb.30 perc)
-a rétegekre osztás mindenképpen szükséges, mert csak így lesz légies a kenyerünk
- a kelesztést mindenképpen langyos, párás helyen végezzük, amelyhez legalkalmasabb egy lekapcsolt sütő
- kelesztésnél a zsákot azért érdemes ráhúzni a tepsire, mert így még több pára képződik és szépen megkel a tészta
-vigyázzunk, hogy a kelesztésnél a lekapcsolt sütő max. 28-30 °C-os legyen